Tilapeittaaja Reijo Hartikka Soita 0400 325 863
Kultakasvu - Paljon enemmän kuin peittausaine!  

Tilan oman siemenen kultakasvu-käsittelystä

Suomessa käytetään vuosittain noin 200 miljoonaa kiloa kylvösiementä. Siitä niin sanottua sertifioitua siementä on ollut noin 30 prosenttia ja loput noin 70 prosenttia tilan omaa siementä. Pakkaamot kunnostavat sertifioidut siemenet, viljelijät kunnostavat "TOS-siemenet" omasta viljastaan. Tilapeittaajan osuus TOS-siemenien kunnostuksesta on ollut parhaimmillaan noin miljoona kiloa.

Tilapeittaajan toiminta käynnistettiin 30 vuotta sitten uusien peittausaineiden vaatimusten mukaiseksi ja sadon laadun takaajaksi. Tarkoituksena on auttaa viljelijöitä TOS-siementen käsittelyssä, jolloin peittausaineiden huippuominaisuudet voidaan hyödyntää parhaalla mahdollisella tavalla.

Muutamien eri peittausainemerkkien jälkeen päätuotteeksi on tullut kotimainen Kultakasvu. Olennaisin syy valintaan on aineen tuottama taloudellinen hyöty viljelijälle, mikä tarkoittaa laadukkaampaa ja runsaampaa satoa.

Kaikki Kultakasvu-sarjan tuotteet kuuluvat orgaanisten lannoitteiden ryhmään 1B36. 

Kultakasvu soveltuu myös luomuviljelyyn. 


Kultakasvu-tuotteet kaikille viljansiemenille

Suomalainen Elom Oy on kehittänyt ja valmistanut Kultakasvu-tuotteita vuodesta 2004 alkaen. Monet alkuvaiheen tuotteet ovat korvautuneet kehittyneemmillä versioilla. 

  • Kultakasvu Premium on kauran, rukiin, ohran ja vehnän kasvuntehostaja. 
  • Kultakasvu Ohra Premium on kehitetty erityisesti ohran kasvun tehostamiseen ja estämään lentolevitteistä siemennokea.

Premium-tuotteilla on tehostettu typen ohella myös muiden ravinteiden, kuten fosforin, kaliumin, magnesiumin, rikin ja kalsiumin parempaa hyödyntämistä, jolloin sadonlisäyksen ohella myös sadon laatu paranee merkittävästi. 


Näin tilan oma siemen käsitellään kultakasvulla

Siemenet peitataan nestepeittaimella siten, että annoskoko on 2 litraa 100 siemenkiloa kohti. Kultakasvu-tuotteet ovat pakattu 20 litran kanistereihin, mikä riittää 1000 kiloon siemeniä. Näin ollen hehtaarihinnaksi jää vain 25-35 EUR siemenmäärästä riippuen.

Kultakasvun pohja-aineena on vesi, mikä nostaa siemenen kosteutta noin 2 prosenttia, ja on hyvin ratkaisevaa kuivina kylvöaikoina. 

Käsittely tehdään muutamaa viikkoa ennen kylvöä. Mitä lähempänä peittaus tehdään ennen kylvöajankohtaa, sitä parempi. Aineen imeytymisaika on 3-5 tuntia, joten suoraa kylvöä heti peittauksen jälkeen ei suositella. 

Mikäli joudut säilyttämään peitattuja siemeniä, suosittelen varastoimaan ne valolta suojatussa plusasteisessa varastossa ja pakattuina puhtaisiin siemensäkkeihin tai siemenviljalle tarkoitettuihin astioihin.


Kultakasvun vaikutukset kylvösiemeniin

Kultakasvu-tuotteet vaikuttavat kasvin kasvutapahtumaan solutasolla. Siemenet sisältävät kasvua ohjaavan geneettisen tiedon, ja Kultakasvu-tuotteiden vaikuttavat aineet aktivoivat siementen kasvuprosessia perustuen epigeneettisiin vaikutustapoihin.

Viljat taantuvat siten, että niiden siementen geneettiseen muistiin taltioituvat monenlaiset ulkoiset stressitekijät. Kultakasvu-tuotteilla tuo taantuva vaikutus muutetaan päinvastaiseksi, elinvoimaksi. Näin teho ilmenee:

  • Terhakampi kasvun alkuun lähtö
  • Vahvempi versoutuminen
  • Enemmän lehtivihreää
  • Parempi kuivuuden, märkyyden, tautien ja lakoontumisen kestävyys
  • Suurempi satoisuus
  • Laadukkaampi sato ravinteiden tehokkaamman imeytymisen seurauksena

Kultakasvu-tuotteiden jatkuva käyttö vahvistaa tilan oman siemenlaadun elinvoimaisuutta.


Soita ja kysy lisää tilan oman siemenen peittauksesta tai peittauslaitteista puh. 0400 325 863 tai lähetä viestisi tästä.

Minulta saa tarvittaessa myös teknistä neuvontaa peittaukseen liittyvissä asioissa.


"Kultakasvu - Tulevaisuuden kannalta kauttaaltaan erinomainen tuote!"

Posti
Puhelu
Kartta
Tietoja